Az űrkutatás volt a téma. Megismertük a nemzetközi űrállomást, az úrhajósok életét. megoldást kellett keresni az életük megkönnyítésére. Mi az űrhajósok étrendjét vizsgáltuk meg. Elkészítettünk egy speciális mézeskalácsot, ami sokáig eláll és tápláló étel mindenki számára.

TEJÚTRAVALÓ, avagy gasztronómia az űrben
Iskolánk Robotika csapatával már öt éve veszünk részt az 
FLL ( FIRST LEGO Leage) versenyen. Az első versenynél még nem ismertük annyira a Legót.  Az évek során egyre több építőanyag és tapasztalat került a csapat birtokába. Felső tagozatos tanulók jelentkezhetnek a csapatba. Voltak olyanok, akik elballagtak, de jött helyettük más, így folyamatosan frissül a csapat. A versenyeken szép eredményeket értünk el, már kétszer tovább jutottunk a nemzetközi fordulóba.
Az FLL verseny  nagyon összetett, ezért sokat kell készülnünk rá. Nem csak a robotprogramozás a feladat, fontos a robot kinézete, felépítése, és a csapatmunka is. Ezeken kívül még van kutatási feladat is, melyről egy előadást kell tartanunk.
Az idei verseny témája az űr és az űrutazás, ezért a kutatási feladat is erről szól. Sokat gondolkodtunk, hogy ebben a témában miről gyűjtsünk anyagot, végül az űrgasztronómiával kapcsolatban kezdtünk kutatni. Az elmúlt hónapokban egyre többet tudtunk meg a témában. Az internetes kutatással kezdtük, innen tudtuk meg az alapokat. A Kutatók Éjszakája magyarországi program keretében ellátogattunk a Központi Fizikai Kutatóintézetbe Csillebércre, ahol űrfizikusok válaszoltak a kérdéseinkre.  Megtudtuk, hogy az ételmorzsák tönkretehetnek nagy és fontos gépeket, műszereket az űrhajóban, ezért fontos, hogy az űrhajósok nem morzsálódó ételeket fogyasszanak. Az egyik szakkörre eljött egy egyetemista, aki az egészséges táplálkozásról beszélt, tőle tudtuk meg egy átlagos felnőtt ember táplálékának összetételét. Nemrég pedig egy nyersétel szakértő jött el hozzánk, akivel az aszalásról beszélgettünk. Interaktív programként egy tortát és spenótos aszalványt készítettünk liszt és cukor nélkül, melyet sütni sem kellett. Ez adta az ötletet egy nem morzsálódó keksz elkészítéséhez, melyben cukor helyett datolyát használtunk az édesítéshez. Így egészségesebb lett, és nem morzsálódik. Ezt a finom kekszet elneveztük „TEJÚTRAVALÓ”-nak.
2018. december 15-én az iskolában hagyomány szerinti Luca-napi vásár volt. Ez jó alkalom volt a kekszünk kóstoltatására. Ehhez építettünk a szakkörön egy Lego robotot, amelyen egy tálca volt tele keksszel és a tálca föl-le mozgott, kínálva a portékánkat. Készítettünk egy online kérdőívet is a keksszel kapcsolatban. Az ingyenes kóstoló után ezt ki kellett tölteni. A kérdőívre adott válaszokból statisztikát állítottunk össze.
A kutatás közben felmerült kérdéseinket elküldtük az újpesti Wessling élelmiszerlabornak, ahol
Dr. SZIGETI Tamás János üzletfejlesztési igazgató segített minket válaszaival.
Eddig ennyit sikerült gyűjtenünk a témában és reméljük készen fogunk állni a versenyre, mely 2019. január 12-én lesz!